- 125 g petit-beurrekoekjes
- 125 g amandelnoten
- 125 g malse boter
- 250 g ricotta
- 250 g plattekaas
- 2 dl zure room
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 25 saffraandraadjes
- 1 el maïszetmeel (bv. Maizena)
- 2 el vanillesuiker
- 1 limoen
- 100 g frambozen
- 100 g braambessen
- 100 g bosbessen
- bloemsuiker
Voorbereiding
De limoen dag ervoor persen en in het sap z’n 25 draadjes saffraan laten fuseren
De boter uit de ijskast zetten zodat die mals wordt.
De bodem
- 125 g petit-beurrekoekjes
- 125 g amandelnoten
- 125 g malse boter
Doe de petit beurrekoekjes en de amandelnoten in de hakmolen van je keukenmachine.Maal alles fijn en doe er stukjes malse boter in. Zet de machine aan en laat ze draaien tot al de boter onder de koekjeskruimels en amandelnoten gemengd is.Bedek de bodem van de springvorm met een rondje bakpapier.Schep het koekjesmengsel in de springvorm en verdeel het ‘deeg’ egaal over de bodem. Druk het mengsel stevig aan met je vingers.Plaats de springvorm in de koelkast en laat de taartbodem opstijven en koelen.
De taartvulling
- 250 g ricotta
- 250 g plattekaas
- 2 deciliters zure room
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 1 eetlepel maïszetmeel (bv. Maizena)
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 1 limoen
- 25 saffraandraadjes
- 100 g frambozen
- 100 g braambessen
- 100 g bosbessen
Neem een mengkom en schep er de platte kaas en de ricotta in. Schep er de zure room bij.Breek de eieren erin en meng alle ingrediënten even door mekaar.Voeg nu de suiker en de vanillesuiker toe.Los het maiszetmeel (Maizena) op in een scheutje water. Roer met een vork om het zetmeel op te lossen en schenk het mengsel in de mengkom.Rasp de dunne groene schil van de limoen in de vulling.Snij de limoen in twee en pers het sap in het mengsel.Roer de taartvulling glad.Haal de springvorm met de taartbodem uit de koelkast en schep de vulling erin.Neem de selectie bosvruchten erbij. Jeroen gebruikt frambozen, bosbessen en braambessen.Opmerking: Indien je geen verse vruchten op de,kop kan tikken, dan lukt het ook met diepgevroren exemplaren.Verdeel de vruchten over het hele oppervlak van de taart. Laat ze een beetje in het beslag zakken.
De afwerking
- een beetje bloemsuiker
- vanille-ijs (naar keuze)
Plaats de taart in de voorverwarmde oven van 150°C. Laat ze 70 tot 80 minuten bakken. (de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven)Het hart mag nog een beetje zacht zijn. (Als je met de taart schudt, zie je een beetje beweging.)Geef de taart ruim de tijd om af te koelen, waardoor ze een stuk steviger wordt. Reken hiervoor toch minstens 2 uur.Serveer de sappige bosvruchtentaart met een beetje bloemsuiker erop. Eet er gerust een bolletje vanilleijs bij.